Ungdomsfotball 13-16 år.
Målet med ungdomsfotballen er å legge forholdene til rette slik at flest mulig vil bli i fotballmiljøet lengst mulig. Samtidig skal talenter gis forutsetninger til å utvikle seg til gode fotballspillere. Det skal tilrettelegges for å oppnå begge dele. Det handler om å skape både et godt sosialt miljø og et differensiert tilbud.Ungdommene har ulike ønsker, motiv og ambisjoner knyttet til fotballen. Undersøkelser viser at noen ungdommer spiller fotball fordi det er sosialt og artig, noen for å holde seg i form og noen for å bli gode. Det er avgjørende å etablere et felles mål sammen med ungdommene. Dersom trenere og spilleres mål avviker fra hverandre, kan det bety at en del ungdommer velger å slutte med fotball.
Involvering og medbestemmelse, for eksempel i spørsmålet om de vil spille 11- fotball eller 7-fotball, eller hvordan treningstilbudet skal differensieres, er tiltak som kan motvirke frafall. En hospitering av spillere i høyere årsklasser er en bedre måte å ivareta de beste på, enn å toppe laget på bekostningen av bredden.
Alle ungdomslag skal ha et trenerteam rundt seg på 2-3 trenere samt en lagleder som har ansvar for alle praktiske gjøremål. Klubbstyret har et overordnet ansvar for administrasjon og kontakten med sone og krets. Trenere på dette nivået skal ta sikte på å utdanne seg videre gjennom NFFs tilbud. Å fullføre Trener 1. utdanningen må være målet.
Ungdoms fysiske og psykiske trekk i denne aldersgruppen
Rammene for god læring
Spillerne skal lære seg grunnleggende momenter for individuell ferdighet samtidig som de lærer seg sammenhengen mellom lagdelene og organiseringen av disse. Den enkeltes teknikk og fortrinn skal utvikles videre. Spillet skal utvikles med tanke på taktisk tenkning. Det skal renes mer i kampsituasjoner slik at spillerne ser helheten i det som gjøres og lærer seg å gjenkjenne situasjoner og ”lese” spillet. Spillerne bør også øves i å tenke alternative løsninger i spillet, for eksempel drible når du må, spille pasning når du kan. Den enkelte skal få tid og rom til å modnes og utvikle ferdighetene sine. Spillere som tar ansvar, viser initiativ og tør influere spillet bør oppmuntres.Fysisk trening
For disse årsklassene må fysisk trening bli mer fremtredende. Fortsatt skal dette i hovedsak skje gjennom fotballbevegelser, men også mer egentrening i forhold til kondisjon og løpshurtighet må til. Hurtighetstrening hvor en trener ”fotballhurtigheten” ved både å vektlegge oppfattelsesevne, reaksjonsevne og bevegelseshurtighet, er viktig. For de eldste kan også noe styrketrening være ”sikringskost” i forhold til skader.Treninger
Treningene må bidra til å videreutvikle forståelsen og evnen til å bruke effektivt de mest sentrale ferdighetsmessige og taktiske retningslinjer for god fotball.For disse årsklassene bør det gjennomføres en økende andel vintertrening. Det gjennomføres 2-3 treninger i uka. Viktig med differensierte opplegg slik at alle får mulighet til å delta på laget. Spillere må kunne drive egentrening, f.eks gjennom annen idrett.
Treningene skal ha 90.min varighet, det skal gradvis deles i større grupper og på større baner. Gradvis innarbeiding av høyere effektivitet og kvalitet på selve treningen. Spillerne skal oppmuntres til å trene selv, ikke bare bli trent.
Innhold i treningene
Ferdighet og teknikk skal prioriteres. De individuelle grunnteknikkene må stadig vedlikeholdes og videreutvikles. Det er nå viktig å lære alternative muligheter for å bygge opp angrep, skape målsjanser og å avslutte angrep. Selv om helheten er viktig så må treneren tenke på å forenkle situasjonene slik at spillerne får mange gjentakelser.Tekniske ferdigheter utespillere
Momenter fra 11-12 årsklassen skal utvikles og perfeksjoneres.Pasninger; Videreutvikle innside/yttersidepasning, Loddrett vristspark, halvtliggende vristspark og trene innlegg med skru. Presise pasninger i bevegelse, sammenheng med mottak.
Mottak; Retningsbestemt mottak (medtak) – hurtig 1.berøring.
Vendinger; Med bruk av hele kroppen, beherske Cruyff-vending, utsidevending og overstegsvending.
Finter; Nye finter innlæres og tidligere finter perfeksjoneres.
Skudd; Loddrett vristspark, hel- og halv-volley.
Fotballbevegelser; løpsteknikk, akselrasjon, retardasjon, bråstopp, retningsforandring, sidebevegelser, rygging og vertikale bevegelser.
Tekniske ferdigheter keeper
Overgang til spesiell keepertrening, men viktig at keepere også får være med som utespillere. Keepere må utvikle selvstendighet i treningen og i denne aldersgruppen må så mye som mulig av basisferdighetene for målvakter trenes inn.Keepere bevisstgjøres gradvis en rolle innen de taktiske rammene av spillet. (Når skal man bokse, når holde, når kaste og når spille langt ut.) Fra denne aldersgruppen av skal man ha spesiell keepertrening en gang i uka.
Samhandling
Lagorganisering
Det er fortsatt viktig å la spillere prøve seg på ulike plasser, men la spilleren få lengre tid i hver rolle.Betydningen av å spille seg ut av eget forsvar gjennom midtbanen og betydningen av bevegelse slik at overtallsstiuasjoner kan oppstå, er viktige elementer i treningen av laget.
Begynnende systematisering av forsvarsarbeidet, spesielt press på ballfører. Tenke samhandlingen defensivt.
Oppmuntre kreativiteten som en del av lagorganiseringen og utvikle evnen til å se etter tidlige løsninger innen de gitte rammene.
Vektlegge keepers rolle i laget både taktisk og rollen som dirigent av eget forsvar.
Viktigheten av å holde laget samlet også i angrep med unntak av kontringspill som etter hvert kan trenes spesielt.
Kamper
Seriekamper etter fotballkretsens serieopplegg. Her vil både sjuer og ellever fotball kunne være aktuelle alternativ, alt etter hvor mange man er og hva spillerne selv vil. Dersom det i enkelte årsklasser er få spillere, skal man tenke samordning av to årsklasser før man tenker i retning av samarbeidslag med andre klubber.Cup deltakelse nasjonalt eller i Midt-Norden. For den eldste delen av denne gruppen 15-16 åringene bør man ha to-tre treningskamper hver høst og vinter.
Dommere bør trekkes inn i skoleringen av spillernes forståelse av regelverket. Fair play prinsippene skal etterleves. Kjeftbruk og banning skal ikke tolereres og bør sanksjoneres umiddelbart fra trenere og laglederes side.
Særlig om aldersgruppen 15-16 år
Innholdet fra tidligere aldersgrupper skal videreutvikles, men noen ferdigheter knyttet til forståelse og samhandling må spesielt betones. Spillernes taktiske valg må gis mer oppmerksomhet i spilløvelser.På dette nivået må kamper også betraktes som en forberedelse til junior- og seniorspill. Selv om utvikling fortsatt er viktigst, må målsettinger og resultater telle mer enn tidligere. En viss spesialisering i bestemte roller på banen må komme inn og treningen legges opp etter dette.
Hospitering og andre sportslige tiltak
Gode spillere skal få mulighet til å prøve seg på et høyere årstrinn enn de tilhører og dermed på et høyere nivå. Dette skal avgjøres av involverte trenere, spilleren selv og spillerens foreldre. Det må være gjort klare avtaler om hvordan dette skal foregå på forhånd. Slik hospitering er i tråd med NFFs regelverk hvor det heter at; ”Tilhørighet i eget lag er viktig for unge spillere. Men vi kan også legge til rette for at de til enhver tid beste spillerne fra 12 års alderen kan trene og spille kamper med eldre lag og trene ekstra i egne grupper tilpasset den enkeltes nivå. Dette skjer ved siden av fellestreninger med eget lag” I de årsklassene hvor få spillere tilsier et samarbeid mellom årsklasser vil dette naturlig heve utfordringen noe, ettersom man gjerne må melde opp i en årsklasse høyere enn ellers for å unngå overtallighetsproblematikk.I aldersgruppen 13-16 år gis spillere tilbud om å følge trening/kamper i en årsklasse over. Spilleren som hospiterer skal ikke trekke ned nivået på treningsgruppen han/hun hospiterer hos. Laget som avgir spiller bestemmer hvem som får hospitere. Hospitering kan organiseres med en-to ganger pr. uke over en viss periode, eller med en eller flere uker av gangen. Ved kollisjon med trening/kamp for eget lag skal det egne laget prioriteres!
Sonesamlinger og talentsamlinger.
I Sone Stjørdal som omfatter Stjørdal kommune, Meråker, Selbu, Tydal og Hommelvik, arrangeres det egne sonesamlinger hver høst/vinter for alle 13 og 14 åringer. Uttak til disse sonesamlingene skjer av trenere/lagledere, eventuelt i samarbeid med styret i Barne- og ungdomsfotballen. Videre uttak bestemmes av soneansvarlige i fotballkretsen.Det er etablert et eget talentutviklingsprogram for G 16 spillere i Sone Stjørdal. Det administreres av Stjørdals-Blink. Ansvarlig i IL Fram er trener og lagleder for G 16 laget, samt styret i Barne- og ungdomsfotballen.