Seriespill – Aldersgruppen 11-12 år

Fra og med den sesongen de fyller 11 år starter lagene seriespill. Det er barne- og ungdomsavdelingens ansvar at dette tilbudet organiseres godt og følges opp administrativt. Rundt hvert lag skal det organiseres et trenerteam bestående av to-fire trenere alt etter hvor mange barn tilbudet gjelder. Lagleder skal ha ansvar for praktiske gjøremål og foreldrene bør delta aktivt i organisering og arrangement. Barnefotballens grunnverdier, like muligheter, jevnbyrdighet og bredde gjelder også for denne aldersgruppen. Målet er at så mange som mulig skal delta.

Barns fysiske og psykiske trekk i denne aldersgruppen

  • En jevn og harmonisk vekstperiode og nokså lik utvikling for jenter og gutter.
  • Sist i perioden øker ulikhetene.
  • Koordinasjonsevnen godt utviklet. En gullalder for teknisk utvikling.
  • Tid for utvikling av fin-motorikk og kreativitet
  • Vurderingsevnen bedre enn tidligere, tar muntlig instruksjon bedre.
  • Bedre forståelse for samarbeid, opptatt av regler og rettferdighet.
  • Gunstig alder for påvirkning av holdninger.
  • Rammene for god læring

    Hovedmotivasjonen for trening og kamper for aldersgruppen er trivsel. I denne perioden skal man innenfor en slik ramme prioritere teknikkutvikling, mye spill på små områder og samarbeid. Fortsatt er allsidighet et viktig prinsipp for læringen og ballen bør brukes mest mulig i selve treningsaktiviteten.

    Bevisst læring

    Det er tid for mer bevisst læring og innøvning av læringsmomenter i forhold til de ulike grunnleggende teknikker. Rettledning og instruksjon skal bringes mer systematisk inn i treningene og barna må selv bli bevisstgjorte på egen vurdering av teknisk utførelse. Råd og vurderinger må gis på en positiv måte og ros er den beste måten å få spillere til å øve og å yte mer.

    Holdninger

    Det skal arbeides med ungenes ansvar for egen læring, samarbeidet med andre og holdninger til treningsvaner og regler. Særlig vekt legges på samspill og samarbeid.

    Treninger

    Treningene skal omfatte hurtighet, bevegelse, slag på ballen, ballkontroll og litt utholdenhet, men det viktigste er fortsatt god ballfølelse. La kreativiteten hos den enkelte spiller få god plass, men bruk samtidig mer tid på teknisk ferdighetstrening.
    2 treninger i uka i 90 min. er tilstrekkelig. Det er også viktig å ta hensyn til barn som deltar i andre idretter slik at treningsoppmøte ikke blir en hindring for barnas behov for allsidig idrettsutøvelse.

    Innhold i treningene


    På dette trinnet brukes det mye tid på grunnleggende tekniske ferdigheter og øving av disse i spilleaktivitet på mindre grupper (4-6 spillere). Arbeid i forhold til hurtighet og reaksjonsevne skal komme inn i treningene fortrinnsvis gjennom spill og fotballbevegelser.
    Spillerne skal gjøres kjent med og kunne utføre for eksempel friløp, oppdekking og forstå begreper som pasningskygge, pasningsvinkler, invitasjon til pasning etc.

    Tekniske ferdigheter utespillere

    Basisferdighetene videreutvikles gjennom isolert teknisk trening og gjennom spill.
    Pasning: Innside og utside. Kort og lang. Pasningshurtighet. Tilslagsbegrensning. (Opp/tilbake/medløp)
    Mottak: Møte ballen. Betydning av retningsbestemt mottak. Skjerme ballen. (Opp/tilbake/medløp)
    Føring: innside/utside, nær foten i små rom – lengre fra i større rom. (Opp/tilbake/medløp)
    Finter: Lære tre finter, f.eks pasningsfinte, skuddfinte og kroppsfinte. Egentrening og gjentakelse.
    Skudd: loddrett vristspark, skuddaktivitet på hver trening. Avslutninger
    Samhandling: Trene pasningspill, trene 2 mot 1 situasjoner.

    Tekniske ferdigheter keeper

    Begynnende organisert opplæring. Oppmuntring av spillere som har lyst til å prøve seg i mål. Elementær innføring i basisteknikk. På dette nivået skal man starte tilbud om egen keepertrening.

    Lagorganisering og spilleprinsipper

    De angrepsmessige prinsippene om bredde, dybde, bevegelse/friløp og å spille ball framover er viktigst i denne aldersgruppen.
    I forhold til lagorganisering skal alle få prøve seg på ulike plasser, de skal lære å holde posisjoner og å kunne spille seg ut av eget forsvar, helst gjennom midtbanen.

    Hvordan gi de ivrigste et godt nok tilbud?

    Som nevnt skal fotball være for alle. Det innebærer ikke at de beste ikke skal få utfordringer. Det viktigste for å bedre ferdighetene er å spille mye fotball, både på trening og kamp og som egenorganisert aktivitet. Et par virkemidler for de mest ivrige er å;
  • Gi en ekstratrening ukentlig for de ivrigste barna.
  • Gi barna ulike oppgaver på trening ut fra nivå og modenhet.
  • Mulighet for hospitering på eldre lag for spillere fra 12 år.
  • Kamper

    På dette nivået spilles det 7-fotball og det vil vanligvis kunne være 1 til 2 kamper pr uke i sesongen. Kampoppsettet settes opp av kretsen, men dommer til hjemmekamper må skaffes selv.
    Cuper skal fortrinnsvis være i nærområdet, enten i sonen eller som deltakelse i en cup innen Midt-Norge.
    Fortsatt gjelder at man ikke topper lagene, men forsøker å komponere lag som gir en rimelig balanse mellom seier og tap. Alle spillere skal få starte i en kamp. De skal veksle på å få spille på ulike plasser. Kampene må betraktes som en utvikling og trening over tid. Resultatet spiller derfor mindre rolle, særlig i det første året av seriespill.
    Fair play prinsippene skal etterleves. Det vil blant annet si at spillerne hilser på hverandre før kampstart, og at råd og oppmuntring skal gis i en positiv tone, Både på banen og fra sidelinjen skal det vises respekt for motstanderne og dommeren. Kjeftbruk skal ikke forekomme. Etter kampen skal spillerne samles og takke hverandre og dommeren for kampen.

    Særlig om aldersgruppen 12 år.

    I denne aldersgruppen øker ulikhetene noe både fysisk og mentalt. Dette stiller nye krav til ledelsen av en gruppe. Utviklingen av ferdigheter skal også medføre økt fokus på enkelte deler av trening og utvikling. Samhandling må prioriteres høyere enn i tidligere alderstrinn. Emne som arbeidsfordeling innen et lag bringes på bane. Lær spillerne alternative løsninger på en spillsituasjon og oppmuntre til egne løsninger på ulike situasjoner.
    Det settes noe større krav til hurtighet og reaksjonsevne blant annet gjennom øvelser knyttet til spurt, vending og rykk. Dette skjer fortsatt hovedsakelig gjennom spillsituasjoner. Pasningsspillet skal innskjerpes sammen med hurtighet og kontroll av ball både mens man er i bevegelse og med et bestemt mål.

  • Gjenkjenning og gjentakelse skal få større plass; Det betyr repetisjon.
  • Gjenkjennelse av momenter fra øvingssituasjoner også i kamp.
  • Forståelse av riktig utførelse av momenter
  • Bruke gjenkjennelse og gjentakelse på en slik måte at framgang oppnås hos spillerne.
  • Design downloaded from free website templates.